Bu yazı Evcil Hayvan Sahipleri Bilgi Kaynağı bloğundan arkadaşım Vet.Hekim Ümit Yılmaz’ın onayıyla alınmıştır.
En etkili yöntem bilgilenmektir.
- Yetişkin pire problemin sadece görünen yüzü yani bir parçasıdır.
- Pire yumurtası ve larvaları pire probleminin kilit noktalarıdır.
- Hayvanınızın pirelenmesi için dışarı çıkmasına gerek yoktur.
Pireler kan emerek beslenen parazitlerdir. Kuşlara ve memelilere bulaşabilir. Ancak yoğun bulaşma olmadığı sürece insanları tercih etmezler. Ancak pireler çok yoğun ise insanları da ısırabilirler. Pire enfestasyonu veteriner hekimlerin sık karşılaştığı problemlerden birisidir ve yaşam kalitesini çok düşürür.
Pire evcil hayvanlarda ciddi alerji problemlerine yol açabilir. Yoğun olarak pirelenme hayvanınızın sık olarak şiddetli kaşınmasına hatta kendini ısırıp yaralanmasına neden olabilir. Hayvanınız pireye karşı alerjik olmasa bile hayvanınıza ciddi hastalıkların taşınmasına aracılık eder. Bartonellosis (insanlara bulaştığında “kedi tırmalama hastalığı” adı verilen hastalığı yapan etken), bağırsak parazitlerinden tenyalar pireler ile hayvanınıza bulaşır.
Pireler hayatta kalma konusunda çok başarılıdırlar! Şaşırtıcı şekilde yüksek veya düşük ısı şartlarında uzun süreler hayatta kalabilirler. Konakçı bulamamış yumurta ve larva formları aylarca hayatta kalabilirler.
Eğer hayvanınız dışarı çıkıyorsa, pet pansiyon, oyun alanları gibi diğer hayvanların bulunduğu yerlere gidiyorsa pireyle karşılaşma ihtimali yükselir. Ancak evden hiç dışarı çıkmamış hayvanlar da pirelenebilir. Çünkü ev ortamı pireler için ideal ısı ve ortamı sağlar. Çok daha çetin koşullara dayanıklı pireler için ev ortamı cennet gibidir.
Eve pire yumurtasını veya larvasını elbiseleriniz, ayakkabınızın altı, evcil hayvanı olan arkadaşınız ya da evcil hayvanıyla birlikte gelen arkadaşınız getirebilir. Pire bir defa konakçısını bulduğu zaman zaman kaybetmeksizin kan emmeye ve çok miktarda yumurta çıkarmaya başlar. Kan emmiş olan yetişkin pire hayvanınızın üstünde kalmaya devam ederken yumurtalar ve larvalar hayvanınızın üstünden dökülerek etrafa yayılmaya başlar. Pire larvaları hareketlidir. halının altı, parke aralıkları, süpürgeliklerin arkası gibi ulaşılması güç yerlere saklanma eğilimindedir. Larvalar olgunlaştıktan sonra konakçısının üzerine atlayarak yaşam çemberine devam etmek isterler.
Eğer çok yoğun değilse hayvanınızın üzerinde yetişkin formunu görmeyebilirsiniz. Yetişkin pire hayvanınızın üzerinde en kolay görülebilecek pire formudur. Gördüğünüz her yetişkin pire çevredeki diğer formlardaki (yumurta, larva, pupa) pire kontaminsayonun %5’idir. Bir başka deyişle hayvanınızın üstünde gördüğünüz her yetişkin pirenin yüz katı çevreye saçılmış durumdadır.
Sorunu nasıl çözebiliriz?
Pire sorunu aynı anda birden fazla yaşam formuyla sorunu oluşturduğu için en iyi savaşma yöntemi, pirenin tüm yaşam formlarıyla aynı anda mücadele etmektir.
Eğer hayvanınız pirelendi ise veteriner hekiminizi ziyaret etmek doğru olacaktır. Pire alerjisi, kaşınmaya bağlı yaralanmalar gibi deri problemlerini teşhis ve tedavisi için veteriner hekiminiz yardımcı olacaktır.
Veteriner Hekiminiz size doğrudan yetişkin pirelere karşı etkili bir ürün önerebileceği gibi larva ve yumurtaları da etkileyen ürün de önerebilir. Eğer birden fazla hayvanınız varsa etkilenmiş olsun ya da olmasın hepsinin ayrı ayrı tedavi edilmeleri gerekir. (bu nokta önemlidir)
Veteriner Hekiminiz gerekirse eviniz için de (varsa bahçenizi) ilaçlatmanızı önerebilir.
Bu yazı Evcil Hayvan Sahipleri Bilgi Kaynağı bloğundan arkadaşım Vet.Hekim Ümit Yılmaz’ın onayıyla alınmıştır.